Doorslaand vocht

Landelijke dekking

De nr 1 in België

Voor particulieren, bedrijven en overheden

Wat is doorslaand vocht ?

Doorslaand vocht is vocht dat via gevel of fundering ‘doorlekt’ of ‘doorslaat’ naar de binnenmuren van een woning. Via een niet-waterdichte gevel (bijvoorbeeld door kapotte voegen) kunnen slagregens doorslaan en de gehele binnenmuur vochtige maken.

Wat ook veel voorkomt is het doorslaan van muren van kelders en funderingen. Aantasting van het bouwmateriaal, hoge vochtigheidsgraagd, schimmel, zwammen en ongedierte zijn de gevolgen daarvan.

Door regenbuien en grondwater slaat water door de buitenmuur naar de binnenruimte. Regelmatig impregneren en voegen herstellen is dan ook noodzakelijk.

Door regenbuien en grondwater slaat water door de buitenmuur naar de binnenruimte. Regelmatig impregneren en voegen herstellen is dan ook noodzakelijk.

VOOR PARTICULIEREN, BEDRIJVEN EN OVERHEDEN

Reeds sinds 2007 online actief

Vocht- en stankproblemen

Vocht is het schadelijkste element voor uw huis en leefcomfort. Wegens allerlei redenen, zoals lekkages of doorslag van regen wordt een woning aangetast en het leefklimaat verslechterd. Door ventilatie en allerlei isolatiemaatregelen wordt de aantasting bestreden.

Dubbel glas, gevelisolatie en dakisolatie zijn vaak voorkomende aanpassingen. Echter met een heel belangrijke plek wordt vaak geen rekening gehouden: de kruipruimte die zich onder de gehele woning bevindt. Deze van nature vochtige ruimte is een bron van vocht en koude en in een later stadium van schimmels en ongedierte.

Aantasting van leidingwerk, vochtschade in het huis, een koude vloer etc. zijn de gevolgen. Vocht in de kruipruimte dient bestreden te worden en wel door Kruipruimte isolatie en bodemafsluiting.

Woning wordt aan alle kanten belaagd door water

 

Woning wordt aan alle kanten belaagd door water

Woning wordt aan alle kanten belaagd door water

Meer informatie over vochtproblemen

VOCHTIGE KRUIPRUIMTE

VOCHTIGE KRUIPRUIMTE

In uw kruipruimte heerst een koud en vochtig microklimaat doordat de bodem van de kruipruimte uit…

Lees verder
OPTREKKEND VOCHT

OPTREKKEND VOCHT

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door direct of indirect contact van het steen of metselwerk …

Lees verder
DOORSLAAND VOCHT

DOORSLAAND VOCHT

Doorslaand vocht is vocht dat via gevel of fundering ‘doorlekt’ of ‘doorslaat’ naar de binnenmuren van een woning…

Lees verder
VOORDELEN ISOLATIECHIPS

CAPILLAIR VOCHT

Een eenvoudige definitie van capillairiteit is het ‘vocht opzuigvermogen van bepaalde materialen …

Lees verder

Oorzaken doorslaand vocht

  • vochtwerendheid gevel en fundering onvoldoende (impregneren noodzakelijk)
  • gaten/scheuren in gevel of fundering (steen en betonreparatie noodzakelijk)
  • voegen kapot of weg (opnieuw voegen en dan impregneren)
  • kozijnen onvoldoende afgedicht
  • constructiefouten in de bouw (15% van nieuwbouw wordt met constructiefouten opgeleverd)
  • doorvoeren leidingwerk onvoldoende afgedicht (met name in kruipruimte bij riool/waterleiding/gas/telefonieleidingen
  • oor fundering)

Kruipruimte is vochtig

Kruipruimte isolatie voor uw woning: de meeste huizen en gebouwen in België hebben een zogenaamde kruipruimte die onder het gehele pand doorloopt. De bodem van de kruipruimte bestaat uit grond en/of zand en is meestal heel vochtig. Zodra het buiten regent, wordt de kruipruimte vochtig.

In veel kruipruimtes staat er permanent een laag water. Dit stilstaande brakke water zorgt voor veel problemen: vocht en koude op de bovengelegen verdiepingen (koude vloer), optrekkend vocht in de muren en het ontstaat van schimmels, zwammen en ongedierte.

Wat kunt u doen tegen doorslaand vocht ?

We onderscheiden twee soorten oplossingen. Als eerste dient u de oorzaak te bestrijden en als tweede dient u de symptomen te bestrijden. Over de oorzaken: deze variëren van geval tot geval, maar stel nu dat uw fundering kapot is bij enkele leidingdoorvoeren en dat dat de oorzaak is van het water dat stelsematig in de kruipruimte terecht komt en voor grote problemen zorgt.

Het eerste dat u dan moet doen is het aanpakken van die lekkage: zorg dat de buitenkant van de fundering vrijgegraven wordt en de lekkages verholpen worden door de muur weer goed dicht en vochtwerend te maken.

Het tweede deel van de oplossing ligt in het wederom droog maken en houden van uw kruipruimte: een combinatie van nieuwe bodemafsluiting (laag zand van bijvoorbeeld 30 cm) met een laagje schelpen van bijvoorbeeld 10 cm kan de effecten van de vochtige kruipruimte compleet teniet doen en de invloeden op uw woning wegnemen. Hierdoor zal het leefklimaat in de woning weer fors behaaglijker worden.

40% van alle woningen in België heeft een vochtige kruipruimte

40% van alle woningen in België heeft een vochtige kruipruimte

Schelpisolatie positief bij Tros Radar

Op 16 maart heeft Tros Radar in samenwerking met Vereniging Eigen Huis een special over vochtige kruipruimtes en kruipruimte isolatie uitgezonden.

Als toonaangevende website werd https://www.debodemafsluiter.be (oude versie) in het introductiefilmpje getoond, waarvoor onze dank.

Belangrijker zijn echter de feiten : 40 % van de huishoudens in België heeft last van een vochtige kruipruimte en van de 24000 leden van het Tros Radar Testpanel gaf liefst 80 % aan tevreden te zijn over schelpen als kruipruimte isolatie, de hoogste tevredenheidsscore van alle onderzochte mogelijkheden.

Bron: Trosradar.nl
Tevredenheidsonderzoek onder 24000 leden van het Tros Radar Testpanel

Hoewel schelpen iets duurder zijn dan de overige methodes, heeft dit natuurprodukt enkele unieke eigenschappen die het bij uitstek geschikt maken voor kruipruimte isolatie.

Kruipruimte Isolatie Specialisten

Achter De Bodemafsluiter zit een groep van gerenommeerde en gespecialiseerde bedrijven die aanvullende werkzaamheden verrichten die allen te maken hebben met vocht en stankproblemen in kruipruimtes.

Deze bedrijven zijn gecertificeerd en erkend en voeren duizenden projecten per jaar uit en beschikken over veel ervaring.

WERKZAAMHEDEN WORDEN MET GARANTIE UITGEVOERD.